Warm, koud, nat - Reisverslag uit Puerto Iguazú, Argentinië van Jos Arkel - WaarBenJij.nu Warm, koud, nat - Reisverslag uit Puerto Iguazú, Argentinië van Jos Arkel - WaarBenJij.nu

Warm, koud, nat

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Jos

01 Februari 2009 | Argentinië, Puerto Iguazú

Hola Chicas y Chicos…

De geboorte van een verhaal duurt soms wat langer dan je mag verwachten… maar om een goed verhaal te kunnen schrijven moet je of over een enorme dikke nek/duim hebben of gewoon veel meemaken!

Nou dit laatste is van toepassing op dit verhaal…

Ik dinsdagochtend in alle vroegte vertrokken naar Argentinie! Dat de reis gepland 34 uur, uiteindelijke 38 uur duurde mag niet deren, want alles wat ik onderweg gezien heb is meer dan schitterend.
Het eerste over bekende weg naar Osorno en in de richting van Bariloche was een mooie gelegenheid om wat te pitten.
Na de grensovergang, die voor begrippen snel ging (ruim 1,5 uur) heb ik de Andes van dichtbij mogen zien, besneeuwde bertoppen en vulkanen, meertjes ongeveer zo groot als de stad Tiel en veel groen.
Na San Carlos de Bariloche (zoals het officieel heet) is het gedaan met groen… alleen nog maar heuvels, droogte, rood gesteente en koeien… veel koeien.
De nacht is inmiddels ook ingevallen en o peen verdwaalde dino bij El Cocho na niet veel te beleven.
Volgende dag de trip verder gezet richting Buenos Aires (BA), uitgestrekte pampas, niet voor te stellen hoe leeg. Behalve de eerder vernoemde koeien niets anders dan struikten en vlakte. (zo vlak als Nederland)
Aan het einde van de woensdag ook meer en meer steden in de richting van het oosten van Argentinie, wat valt op: huizen zijn weer van steen gemaakt en hebben dakpannen.
Wat ook opvalt is dat het in tegenstelling met Chili wat viezer is. Minder mensen die lopen te poetsen en straatvegen. Wel trouwens minder straathonden.
Met een vertraging van de eerder genoemde 4 uur aangekomen in BA. Ik denk op swerelds grootste busstation ter wereld: Retiro. Meer dan 80 plaatsen voor bussen om passagiers te laden en te lossen. Tevens 3 verdiepingen, voor cargo, voor de reiziger en voor de touroperators. Ik heb maar direct alles voor de trip geregeld die Anna en ik naar Iguazu hadden gepland.
Het zoeken naar een hostel kost in BA niet veel tijd, maar omdat we niet beschikken over veel geld toch maar een blokje verder gelopen. Het Sinterklaas Hostel, daar heb ik bedjes gevonden.

Volgende dag: Anna ophalen dag. Eerst een busreis van twee uur naar het vliegveld, maar jah die kostte maar 50 eurocent in plaats van 40 euro met een taxi of zo.
Vliegveld was niet zo groot, maar wel groot genoeg om vertragingen aan te geven en terminals te wijzig. Uiteindelijk om 1345 was Anna door de douane en konden we elkaar na 3 maand weer zien, in het echt!
De rest van de dag lekker gerelaxed, parkjes bezocht en enorm lekker veel vlees gegeten voor weinig. Ook de wijn is hier cheap-ass, zonder kwaliteit te verliezen.

Volgende dag rustig opgestaan en Plaza de Congresso bezocht en na wat trubbels in de metro de IJSBUS gevonden die ons naar Iguazu zou brengen. Vanwaar IJSBUS, nou de airco joeg de gevoelstemperatuur onder nul terwijl buiten alles minimaal 25 graden plus is. Niettemin was het uitzicht op de bovensteverdieping gaaf en hebben we toch nog een beetje geslapen en gedummeld.
Gisteren dan in Iguazú aangekomen (900 uur). Na een leuk hosteria gevonden te hebben op weg naar de watervallen van de Rio Iguazu.
Park binnen en wandelen maar, veel wandelen. Verschillende routes die leiden door natuur en naar alle mogelijke watervallen aan Argentijnse zijde van de rivier.
Algemene indruk: Whaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa dit is vet gaaaaaaf!! Het is haast niet voor te stellen wat een natuurgeweld en wrang genoeg ook natuurschoon een combinatie heeft gevonden.
De hoofdrivier valt neer in de zogenaamde Duivelskeel, terwijl de wetlands (overloop van de rivier) veel verscheindende watervallen hebben die van uiteenlopende grote zijn over een inmense afstand! Deze waterval is met recht de breedste ter wereld.
Natuurlijk kun je niet een waterval bezoeken zonder nat te worden! Dus zijn we met boot en al lekker even wezen douchen! Echt verfrissend, een beetje zweet afspoelen!
Qua fauna: coacie (wasbeer mete en lange neus), grote woelmuis, slang, salamanders en hagedissen en veel vogels!! Geen andere spannende dieren, maar wel enge grote spinnen!!
Ook veel mooie bomen en planten. Bij navraag bleek naast de bestaande open paden geen andere mogelijkheid om het park te bezoeken, wel jammer maar de oplossing voor de volgende dag was leuk!

Zondag zijn we samen eerst in alle vroegte met een privegids door de jungle (zegt Anna, ik vind het bos) getrokken. Plantenkunde gehad en de rede waarom we geen roofdieren zien is omdat zij snachts jagen, het is nu te warm! (32 of meer graden)
Op de terugweg, lekker op een paardje gezeten en ook de plaatstelijke indianen stam bezocht.
We zijn nu na ons bezoek aan een bomenmuseum de tijd aan het doden met internetten en de stad zo nog wat verkennen. Vanavond gaan we door naar Resistencia en Corrientes, om daar als het mogelijk is dezelfde avond door te reizen naar Salta.

In Salta zal ik ook de eerste fotoos online zetten, daar ik nu mijn USB Stick vergeten ben.

Hasta luego y Ciao!

Jos y Anna

• 03 Februari 2009 - 20:56

Tante Helen:

Ziet er weer geweldig uit 't is wel genieten daar zo te zien. Geniet dus maar lekker verder. Veel plezier nog verder in Argentinie met Anna en tot de volgende lees sessie.
    groetjes oom Fred en tante Helen

• 05 Februari 2009 - 13:32

WILNA:

hOI JOS EN ANNAMARIE
    LEUKE FOTO,S ZEG
    VOORAL DIE MET DIE HELE LEUKE PETJES. HAHA
    EN ANNAMARIE DIE BLAUWE BROEK MAG ECHT WEG HOOR.
    VEEL PLEZIER NOG .
    GROETJES MAMS.

• 07 Februari 2009 - 18:15

De Arkeltjes:

hoi hoi jos en annamarie

Wat was het weer een leuk leesverhaal en mooie foto's. Zo te zien verhongeren jullie niet. Veel plezier en we wachten wel weer op een nieuw verhaal met mooie pica's

Groetjes van ons

• 09 Februari 2009 - 03:28

Hey Jos,

Wat een mooie foto's zeg! Maar minder straathonden zeg je in Argentinie... dat is nou jammer voor veterinaire experimenten die niet door de DEC hoeven! :)

Wel gaaf al die beesten die je beschrijft, al zijn die spinnen wat minder.. ook giftige? anders even je schoenen uitkloppen he! Opzwellende ledematen kan je niet gebruiken in de rimboe ;) *alhoewel, nu met anne erbij... :P*

Veel plezier en groeten aan Annamarie!!!
    x, Jorien

• 11 Februari 2009 - 08:51

Maaike:

Hey Jos en Anna,
    Leuk om weer te lezen wat je/jullie avondturen waren. Mooie foto's en filmpjes ook!die waterval moet volgens mij heel erg indrukwekkend zijn in het echt of niet? veel plezier nog in jullie reis samen.
    Liefs, Maaike