Een teken van leven!!! - Reisverslag uit Valdivia, Chili van Jos Arkel - WaarBenJij.nu Een teken van leven!!! - Reisverslag uit Valdivia, Chili van Jos Arkel - WaarBenJij.nu

Een teken van leven!!!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Jos

29 December 2008 | Chili, Valdivia

Lang geleden is het weer dat ik mijn blog ge-updated heb, zo in de dagen tussen kerst en oud en nieuw mooie een gelegenheid om een stukje te schrijven.
De afgelopen 11 dagen waren best intensief al mag ik het zelf zeggen. Zelden zo druk gehad gehad hier in Chili. Niet door onderzoek hoor, maar alle nevenactiviteiten en festiviteiten maakte het meer dan geslaagd hier.

Een update beginnen we maar bij het begin. Eerst op de vrijdag de 19e december Pingo-Show. Een avond met cabaret en live-muziek waarmee de veterinaire student zijn collegejaar afsluit. (College loopt hier van maart tot december). Grote tegenvaller was dat het bier al rond de klok van tweeen uitverkocht was.. vlug maar naar huis. De gezelligheid viel trouwens ook tegen.

Zaterdag stond geheel in het teken van het afscheid van Todd en het kerstfeest. Veel geknutseld (kerstboom, snowflakes en stockings) en gebakken. De kerstcookies gingen erbij de gasten in als zoete koek. Er waren ongeveer 20 people, het was gezellig en er werd luidruchtig gedronken (lees geboerd). Na dat alle gasten verdwenen waren, zijn Todd en ik nog gaan partycrashen in de quincho, waar ook Oscar, Coti en Kitty waren.. prima te doen rondom het haardvuur en het was laat voordat we ons bed bereikte.

Op zondag uitgenodigd bij Mayliss om haar Pet-hostel te bekijken en te dineren bij haar ouders thuis. Een gezellige boel, met iets van 10 honden, 2 fretten en ik niet hoeveel vrienden en fanilie-leden over de vloer.
Direct ook uitgenodigd om bij Trinidad te gaan kijken, zij heeft samen met haar vader een Pension-stal voor springpaarden. Ze organiseren ook het enige concours in de regio, alwaar direct ook buitenlandse deelname is (Argentijnen en Brazilianen). Leuke paardjes, met name SF en Hanoveranen.

Er is ook nog een beetje serieus gewauwel deze keer, het onderzoek loopt. Afgelopen maandag op bedrijfsbezoek geweest bij Winkler en de dienstdoende DA gaat mij helpen met onderzoek!! Genoeg kalfjes de komende periode en waarschijnlijk ook genoeg samples om mij blij te maken! Het was en mooi bedrijf, waar we bij ruim 400 dieren bloed moesten tappen en ons tegoed hebben gedaan aan een overdadige lunch met kalfsbout, aardappelen en groente! Een geslaagde dag, helaas duurde alles ruim 15 uur bij elkaar, waardoor ik het echte afscheid van Todd gemist hebt.. maar gelukkig kon ik nog even snel een belletje doen!

Kerst dit jaar was om niet snel te vergeten!! De 24e is hier de grote dag, waarbij de 25e officieel kerst wordt gevierd. De 24e is ook kadootjes, vreten en veel geelligheid.
Ik was door Gustavo uitgenodigd om de 24e kerst met zijn familie en vrienden te vieren. Het huis van Marcello Rota was de locatie, lekker dichtbij. Na heerlijk me tegoed te hebben gedaan aan kalkoen en verschillende bijgerechten was het om 2400 uur de beurt aan mij om een tegenprestatie te leveren voor de gastvrijheid. Voor de jongste koters ging ik even naar huis om een dikke trui te halen en mn chocoladekoekjes, maar in werkelijkheid verdween ik en kwam ik 20 minuten later als Santa Claus terug. Het omkleden, het verschijnen via een dakraam en het uitdelen van de kadootjes aan de jongste kinderen was een leuk... hoewel de jongste van Gustavo zich menigmaal afvroeg, waar ik nou was. Nadat Santa was verdwenen en Jos weer te voorschijn, nog even nageborreld en rond 230 uur terug mn mandje in.
Een kerst op het zuidelijk half rond kan natuurlijk niet zonder zomerse activiteit!! Dus met zwembroek en kerstmuts en de zelfgemaakte snowflakes...snakeflows naar het strand bij Niebla en Los Molinos. Naast bakken in de zon, volleyballen en zwemmen natuurlijk ook foto’s maken. Denk niet dat ik volgend jaar in de zwembroek kerst aan het vieren ben.
Kerst afgesloten op de 25e met Marcello Gomez, even lekker een biertje doen in Kunstmann en veel vlees eten.

Afgelopen weekend stond in het teken van een reisje naar Castro op het eiland Chiloe. Samen met Ginger en Ann in alle vroegte vertrokken. Na ongeveer 7 uur rijden in zuidelijke richting waren we ter plaatse. Op de vrijdag naast de reis, de stad verkent en een zeer goed hostel gevonden!
Na vrijdag onze buikjes vol gegeten te hebben met schaaldieren soep, in de plaatselijke kroeg beland met overheerlijke Pisco Sour en natuurlijk Kunstmann Torobajo!!
Zonder enige vorm van kater de volgende dag opstap, na een tip van onze gastheer Luis, op weg naar zijn vriend Pablo. Bij Pablo aangekomen even een espressootje naar binnen gieten en aan het werk. Haha, nee even bewegen bedoel ik. We zijn gaan kajakken in een bijna verlaten fjord aan de oostzijde van het eiland. Niemand anders te water dan wij, tot op eens een aantal hoofdjes boven water kwam. Zeehonden!! Echt gaaf. Tot op 2-3 meter van onze boot, 4 vriendjes die er een spelletje van maakte ons te volgen. Nadat 1 zijn mond opende werd Ann een beetje bang... ze had namelijk niet veel zin om omgekieperd te worden door een stel zeehonden.
Bij terugkomst in het huisje/hutje van Pablo zalm gekocht en op weg richting Achao. Een stadje op het eilandje Curacao. Onderweg genoten van het ruige landschap van Chiloe, echt vrijwel onaagetast en iedereen leeft hier met de natuur. Zeer extensieve veehouderij, wat inhoudt een aantal schapen, wat koeien en een verdwaald varken.
Op het eiland in Achoa even rond gewandeld, een oud houten kerkje bezocht en op het plaatselijke strandje even uitgerust. De zaterdagavond hebben we verder volmaakt met eten in Catro. De zondag voor ons vertrek nog even snel shoppen in de plaatstelijke Mercado. Een spencer, een vest en wat souveniers op de kop getikt voor niet al te veel. Terug met bus gauw.. hmm weer 7 uur en na een heerlijk zalmsalade klaar voor de nieuwe week hier in Valdivia.

Deze week, ook weer lekker gebroken met Oud en Nieuw. Voorlopig ook ff geen bedrijfsbezoek, maar ik heb nu wel veel data om aan te werken.
Oud en Nieuw ga ik met Ann en Ginger vieren bij Bruno, een vriend van ons. Tevens is het plan... we moeten nog boodschappen doen, om oliebollen te gaan bakken!! Toch nog een beetje Nederland in Chili!

Hasta Luego, gelukkig nieuwjaar alvast!!

Ciao

• 29 December 2008 - 23:21

Lotte Van Welie:

Hee Jos!!

Yes ik ben de eerste reactie :)
    Ik liep n beetje achter dus heb net je laatste verhalen en foto's zitten bewonderen. Die klim op de vulkaan doet me super erg aan Nieuw Zeeland denken toen ik met Rene Mount Doom opgeklommen ben. Je denkt dat je dood gaat (van inspanning en steile, enge vulkaan) maar als je boven bent is het het allemaal zeker waard geweest :)

Geniet nog van je tijd daar en alvast n fijne jaarwisseling!

Groetjes Lotte